,

Solliciteren als Multi Passionate

Hi Bianca, nadat jij me laatst gewezen had op multi passionate zijn mijn ogen echt geopend. Ik heb helemaal geaccepteerd dat ik nou eenmaal niet lang hetzelfde wil en kan doen. Dat geeft zo’n rust! Jouw blog daarover is ook zo herkenbaar, heel fijn. Ik zoek nu een manier om dit te verwoorden op mijn cv of in gesprekken. Heb je een idee hoe ik dat juist kan benoemen?

Dit bericht kreeg ik op Instagram. En ik vond het zo’n goeie vraag dat ik er maar een artikel aan wijd. Ik weet namelijk bijna zeker dat elke multi passionate zichzelf regelmatig niet heeft laten zien tijdens een sollicitatiegesprek uit angst voor afwijzing. Je bent wel eens jobhopper genoemd. Je hebt wel eens iets achterwege gelaten op je cv omdat het voor verwarring of onbegrip zou zorgen. Dat soort dingen. Als ik kijk naar mezelf dan weet ik in elk geval zeker dat ik in geen enkel gesprek 100% mezelf ben geweest (en ik weet dat dat voor de gemiddelde mens herkenbaar is want bijna niemand durft 100% zichzelf te zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Maar voor MP’s is dat nog net wat uitdagender dan voor de “gewone” medemens).

In dit artikel geef ik je tips. Maar, een disclaimer, deze tips zijn vanuit zelfvertrouwen geschreven. Als je dat zelfvertrouwen (nog) niet voelt dan daag ik je vooral uit om én aan je zelfvertrouwen te werken (duh) én een gulden middenweg te vinden die voor jou wel werkt.

Weet ook dat ik in het verleden heel lang in de arbeidsbemiddeling gewerkt heb. Van Intercedent tot consultant en van sollicitatietrainer tot werkgeversadviseur. Ik ken het klappen van de zweep. En ik weet dat multi passionates worden vergeleken met jobhoppers en daardoor al met 3-0 achter staan. Het is aan ons om die overtuigingen te veranderen. Zowel bij werkgevers als arbeidsbemiddelaars.

1. Weet wat je waard bent!

Weet je dat de meeste multi passionates geen idee hebben hoeveel kwaliteiten ze hebben en hoe ze deze in het voordeel van een werkgever kunnen gebruiken? Ik heb een leuke oefening voor je. Ga eens goed zitten en schrijf eens alles op wat je in het verleden gedaan hebt. En ga er eens bij schrijven wat je allemaal geleerd hebt. Welke kwaliteiten je daarbij geholpen hebben en welke je ontwikkelt hebt. Als je dat lijstje eens goed bekijkt dan ga langzaam in zien wat je waard bent. Want ik weet zeker dat dit meer kwaliteiten zijn dan dat je ooit voor mogelijk had gehouden.

2. Ga staan voor wat je waard bent!

Dat vraagt zelfvertrouwen. Je bent denk ik vast wel eens afgewezen op “je wispelturigheid” of op het feit dat je gezien werd als jobhopper. Dat doet iets met je zelfvertrouwen. Je hebt geleerd dat je vooral een heel stabiel cv moet hebben en dat je niet teveel verschillende banen gehad moet hebben. Want dat creëert wantrouwen bij de werkgever. Dat wantrouwen wordt alleen maar groter als jij het gaat proberen goed te praten met allerlei sociaal wenselijke argumenten. Het wordt tijd dat je gaat staan voor je kwaliteiten. Niks meer jezelf inhouden. Niks meer zeggen wat men wil horen. Maar jezelf zijn. Zeggen wat je te zeggen hebt. Je plek innemen. Want als jij staat waar je voor staat dan kan niemand om je heen. Punt. Hou je je in? Praat je goed wat je niet goed hoeft te praten? Dan voelt dat voor de werkgever als onzekerheid en onbetrouwbaarheid. En dan ben je sowieso al af. 

3. Het is oké als er geen match is!

Afwijzing. 1 van de grootste angsten van de mens. Als we afgewezen worden dan zijn we niet goed genoeg. Dat is hoe het voelt. Maar in het sollicitatieproces mag je afwijzing echt gaan zien als een zegen (en niet alleen in het sollicitatieproces trouwens, maar dat is iets voor een ander artikel). Ziet een werkgever jouwe kwaliteiten niet als een zegen dan wíl je daar überhaupt niet werken. Dan ga je nooit de erkenning krijgen die je verdient en dan zul je daar op den duur doodongelukkig van worden. Tijd dat je de rollen om gaat draaien (easy in deze tijd. De markt heeft jaren geleden zijn eigen ruiten ingegooid en daar kun jij nu de vruchten van plukken). Jij bent aan zet. Heb het lef om nee te zeggen als je denkt dat je niet serieus genomen wordt. En ben er oke meer als de andere kant geen match ziet. Je bent niet voor iedereen and that’s a good thing!

4. Gebruik de huidige markt in je voordeel!

Ik voorspelde deze markt 14 jaar geleden al. Toen werd ik uitgelachen. Nu is het werkelijkheid geworden. De arbeidsmarkt maakt een definitieve verandering door en zal nooit meer worden zoals het was. En dat werkt in jouw voordeel. 

Jij bent namelijk in staat om te zien wat een bedrijf nodig heeft. Door jouw multi passionate brein kun je boven het proces hangen, verbanden leggen en zien waar de pijn zit en hoe deze op te lossen zijn jouw talenten zijn NODIG!

Jij bent in staat om op alle afdelingen van toegevoegde waarde te zijn. En dat is een talent dat maar weinig mensen bezitten. Je hebt de energie om je te verdiepen in alles wat niet direct te maken heeft met je functietitel. En dat maakt jou nodig en onmisbaar.

5. Vind een manier die bij jou past!

Er is niet maar 1 manier die voor elke multi passionate werkt (surprise 😉). Dus die kan ik je helaas niet voorkauwen. Ga op zoek naar jouw manier. Wat werkt bvoor jou. Hoe wil jij jezelf presenteren? Waar krijg jij enerhie van? Hoe wil je gezien worden door jouw nieuwe werkgever? Dat soort vragen.

1 ding is heel belangrijk. En dat is jouw energie. Ga niet overtuigen. Ga jezelf niet verdedigen of verantwoorden. Ga staan. Op jouw manier. Je bent nodig. En dat weten ze nog niet. Het is aan jou om te laten zien dat ze je nodig hebben!

En wil je echt punten scoren, neem dit boek dan mee voor jouw toekomstige werkgever. Niemand is te oud om te leren. 

Misschien vind je dit ook interessant

Bianca Simons

Multi passionate coach en creatieve ondernemer

Gecertificeerd coach en trainer en heeft haar studies afgerond aan de Trainersacademie en bij F-Act. Door de jaren heen heeft ze zich gespecialiseerd op het gebied van Multi Passionates, ondernemen en Toegepaste Improvisatie.

Bianca Simons

Lees ook