Structuur. We hate it and we love it. Of eigenlijk hebben we het gewoon nodig. Want wees nou eens eerlijk. Het is lekker om te flierefluiten maar als je wat structuur toevoegt aan je project dan voelt dat toch net even iets beter. Lekker overzichtelijk waardoor je met de juiste actie bezig kunt zijn. Want meestal ben je wel in actie, maar niet met de dingen die je eigenlijk zou moeten doen. In dit artikel neem ik je mee in mijn manier van structuur en overzicht creëren in je projecten en ideeën. Hoe zorg je ervoor dat je met het juiste bezig bent en je niet af laat leiden door allerlei andere ideeën en gedachten?
Een typische valkuil voor multi passionates en AD(H)D’ers is afleiding. Je kent het wel, je bent bezig met het schrijven van een post en je hebt een leuke quote gezien die daar perfect bij past. Je moet hem alleen even opzoeken want je weet zeker dat je hem ergens hebt opgeslagen. Je pakt je telefoon erbij om te gaan zoeken en ziet dat je een appje hebt van een vriendin. Je leest het appje en reageert. Dan zie je een melding van een social media kanaal. Je opent de melding en voor je het weet ben je doelloos reels aan het kijken op Instagram. Je ziet iemand een die een reel deelt over een recept. Lekker! Heb ik zin in. 3 minuten laten ben je onderweg naar de supermarkt waar je vanalles koopt behalve dat waar je voor ging.
Nou ja, you get the point. Zo is je dag om voor je er erg in hebt. Ik schreef een artikel over bewuster je dag leven. Lees die zeker ook even (niet nu hè, je weet wel, iets met afleiding ). Afleiding dus. Het gebeurt bijna dagelijks. Maar dus ook in zakelijke projecten. Hoe krijg je daar nou overzicht en structuur in aangebracht? Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg kan helpen.
Het begint bij de basis!
Klinkt als een dooddoener I know. Out hear me out. Als je niet weet waar je naartoe gaat hoe weet je dan welke je moet kiezen als je weer eens op een zevensprong staat? Zie elke weg van die zevensprong als een idee. Een project. Een samenwerking. Het liefst loop je al die zeven wegen tegelijk in. Maar je hebt maar twee benen, twee armen en één hoofd. en met de kennis die we nu hebben kunnen we niet in zeven sloten tegelijk lopen. Voelt ook vaak niet fijn. Want alles tegelijk doen zorgt er vaak ook voor dat zaken niet de aandacht krijgen die ze verdienen.
Maar ik wil niet kiezen!
Snap ik helemaal. In de basis hoeft dat ook niet. Ik zal het uitleggen. Ik weet namelijk zeker dat er tussen die ideeën iets zit wat niet echt 100% bijdraagt aan jouw droom en missie. Nou weet ik als geen ander hoe lastig het is om een missie te hebben. En dat hoeft ook niet. In elk geval niet in de traditionele betekenis van het woord. Maar een missie voor jezelf bedoel ik. Hoe wil jij leven? Hoe wil je dat jouw dagen, weken, maanden eruit zien? Wat vind jij belangrijk. Waarom doe je wat je doet?
Mijn missie heeft bijvoorbeeld grotendeels met vrijheid te maken. Een lege agenda en tijd om spontane dingen te doen. Ruimte om in de jungle van Thailand gewoon geld te kunnen verdienen als ik dat wil. Doen wat ik wil, wanneer ik dat wil en met wie ik dat wil. Ik neem je aan de hand van mijn missie voor mezelf eens mee in hoe ik keuzes maak.
Ik sta op de zevensprong en kan kiezen uit:
- Het starten van een groepsprogramma met toffe ondernemers die net als ik multi passionate zijn
- Livedagen organiseren voor een groep
- Een nieuw online programma maken
- Een samenwerking aan gaan met iemand en met die persoon een traject vormgeven voor vrouwen die niet willen kiezen
- Een retreat organiseren
- Meer leren over NFT’s en daarin gaan investeren
- Een tijdelijke opdracht aannemen bij een oud werkgever
Dit zijn allemaal realistische projecten. En ik vind ze allemaal erg leuk en interessant om te doen. Maar nogmaals, ik heb maar twee handen en 24 uur in een dag. Dus alles tegelijk is (voor mijn eigen gemoedsrust) echt geen optie.
De belangrijkste stap in dit proces is kijken welke ideeën bijdragen aan mijn gevoel voor vrijheid. Wat kan ik overal ter wereld uitvoeren en is niet afhankelijk van het feit dat ik op een bepaald moment op een bepaalde plek aanwezig moet zijn. Dus wat neemt geen ruimte in mijn agenda in? Ik mag van mezelf maximaal 3 projecten tegelijk uitvoeren (ik ben gewoon mezelf niet als ik maar 1 ding mag doen). Laten we even kritisch kijken naar die 7 ideeën.
- Groepsprogramma. Heel tof om te doen maar vraagt, heel kort door de bocht, ruimte in mijn agenda. Dus deze valt voor nu af.
- Livedagen. Vraagt dat ik op een bepaalde plek ben op een bepaald tijdstip. Dus deze valt voor nu ook af.
- Een nieuw online programma. Dit kan ik overal ter wereld maken. Ook om 3 uur ’s nachts. Perfect dus. Deze blijft staan.
- Een samenwerking aangaan en traject vormgeven. Ook dit vraagt ruimte in mijn agenda en aanpassing aan twee agenda’s. Dus deze gaat voor nu ook niet mee.
- Een retreat organiseren. Net als al het andere echt heel tof om te doen. Maar, ook dit vraagt ruimte in mijn agenda. Een dag prikken. Een locatie reserveren. Fysiek aanwezig zijn. Dus ook deze verdwijnt even van de lijst.
- Leren over NFT’s. Dit kan ik overal ter wereld en zelfs midden in de nacht. In bad. Waar dan ook. Laten staan dus.
- Opdracht bij oud werkgever. Ook heel leuk. Maar dit neemt eigenlijk de meeste ruimte in in mijn agenda. Dus deze komt sowieso onder aan de lijst.
Zwart - Wit
Als je nu heel zwart-wit naar de lijst kijkt blijven er twee projecten over. Een online programma maken en leren over NFT’s. Nu hoor ik je denken “Ja, makkelijk gezegd, maar dat brengt natuurlijk niet à la minute geld in het laatje. En ik moet toch echt mijn rekeningen betalen”. Snap ik. Is ook helemaal waar. En daarom heb ik altijd een basis van diensten die altijd beschikbaar zijn. Echt een basis. Bij mij is dat de 1 op 1 coaching. Zowel online als offline. Mijn klanten weten dat als ik niet offline beschikbaar ben (zoals bijvoorbeeld wanneer ik niet in Nederland ben) dat ze dan een online sessie hebben. En ja, dit kost ruimte in mijn agenda. Ik heb dan ook nooit meer dan 8 trajecten tegelijk lopen. Zodat ik maximaal 4 sessies per week heb. Dit is mijn basis. En hiervoor kun je altijd bij me terecht. Is er geen plek beschikbaar op het moment dan kom je gewoon op de wachtlijst en kun je binnen 3 maanden (meestal sneller) instromen.
Naast deze basis speel ik dus met al die ideeën en projecten. Wat ik veel zie gebeuren is dat ondernemers geen stabiele basis hebben en alleen maar van idee naar idee switchen. Geen enkel plan wordt serieus uitgewerkt waardoor de kans op een stabiele basis bijna onmogelijk is. Het idee is niet meteen een groot succes en dus gaan ze aan de slag met het volgende. En telkens wordt de teleurstelling groter. 90% van mijn klanten herkent dat.
Dus voordat je überhaupt een weg gaat kiezen van die zevensprong, zorg je dat je eerst even goeie schoenen aantrekt zodat je weg ook prima kunt afleggen. Een basis dus. Ik weet het, klinkt niet sexy. En misschien heeft jouw spirituele ik behoefte aan “zijn” en “voelen wat klopt”. Maar toch, dat gaat je niks brengen. Niet op de lange termijn. De basis. Een fundering. Zonder fundering kun je nooit een echte verdieping op je huis zetten.
Oké, genoeg metaforen. Tijd voor actie. Hulp nodig? Bij de basis of op je weg in de zevensprong? Let me know. Ik help je met liefde. Plan via onderstaande knop een kennismaking in of check mijn nieuwe programma “Van idee naar omzet”.