, , ,

Op komen dagen, de grootste uitdaging voor veel ondernemers

Afhaken. We doen het allemaal. Als iets niet meer klopt. Als het teveel wordt. Als er een ander idee voorbij komt waaien. Je kent het vast. Zelf heb ook echt wel eens “geen zin”. Dan voel ik het niet. Dan denk ik dat ik van alles moet forceren, afdwingen en vanuit wilskracht moet presteren.

Als je me een beetje kent dan weet je ook dat ik zo ongeveer 38 jaar van mijn leven alles vanuit wilskracht gepresteerd heb. Het heeft me geen windeieren gelegd dus ik ben de laatste die zegt dat dat niet werkt. Ik heb wel ontdekt dat het niet nódig is om alles op wilskracht voor elkaar te krijgen. En dat het veel makkelijker kan. Ook hier gaat het allemaal over balans. Want als je het even niet voelt dan is wilskracht daar om je even door dat moment heen te slepen. 

Wilskracht is niet slecht, als je het maar op de juiste manier en in balans inzet. Ik ben de laatste die zegt dat je door moet stampen als je het echt niet voelt. De energie die je ergens in stopt is de energie die je terug krijgt. Dus als je het niet voelt stel jezelf dan de vraag wàt je wèl voelt. Wat kun je wèl ipv wat voel je niet.

Toen ik een tijd geleden een post deelde over dit onderwerp kreeg ik behoorlijk wat reacties. Reacties als deze: “Maar moet ik mezelf dan dwingen om de hele dag achter de laptop te gaan zitten als ik daar geen zin in heb?” Of deze: “Ja maar mijn ziekte zorgt ervoor dat ik soms gewoon echt niet kan werken”.

I get it. Ik voel het zelf ook soms echt niet. En ook mijn fysieke toestand laat het soms niet toe. Maar ook hier is een dikke vette maar. Je kunt namelijk altijd íets doen. Hoe klein dan ook. Als ik met mezelf het commitment aan ga om elke dag zichtbaar te zijn in mijn stories en ik heb geen zin, dan neem ik in totaal 20 seconden de tijd om een story te maken waarin ik zeg dat ik geen zin heb. Of waarin ik mijn volgers een fijne dag wens. 20 focking seconden. That’s it. Mijn commitment naar mezelf is in stand gebleven (omdat ik dat wil, niet omdat het moet) én ik heb jou laten zien dat het gewoon mogelijk is én ik heb iets gedaan voor mijn business (kleine stapjes zijn ook stapjes) want die 20 seconden leiden namelijk bijna altijd tot meer. Soms is het gewoon een kwestie van jezelf er (even, niet te lang en te vaak) overheen zetten. En soms moet je misschien eerst 10 km wandelen voordat je “het voelt”.

Dus tenzij je in coma ligt kun jij ook gewoon op komen dagen. Elke dag. Al is het maar een minuut. Iets met consistent zijn. 

Heb je nu continue het gevoel dat je op wilskracht aan het functioneren bent, dan wordt het tijd om iets te gaan veranderen. Want op den duur gaat het je heel veel frustratie en pijn opleveren. Dat kun je maar beter voor zijn. 

Maar hoe blijf je nou consistent en hoe zorg je ervoor dat je steeds maar weer op komt dagen?

5 TIPS

1. Zit je op de juiste weg?

Dit is meteen de allerbelangrijkste. Want als je iets doet wat je eigenlijk niet zou willen doen dan zal het altijd meer energie kosten en zul je altijd op wilskracht op moeten komen dagen. Kun je niet volmondig JA antwoorden op deze vraag? Dan wordt het tijd voor verandering. Spannend, weet ik. Je weet ook misschien nog helemaal niet hoe. Maar voor jezelf toegeven dat dit het niet is, is de eerste stap. Vervolgens ga je langzaam zoeken naar wat wel. Dat is vaak lastig. Heb je hulp nodig? Neem dan eens contact met me op. Misschien kan ik je wel op weg helpen. O, en vergeet niet, you can do everything you set your mind to.

2. Neem de tijd om met je doel te verbinden.

Om consistent te blijven en om steeds maar op te kunnen dagen is het belangrijk om te weten waar je het voor doet. Wat is jouw doel. En dan bedoel ik niet de letterlijke resultaten in je bedrijf maar jouw doel in je leven. Hoe ziet jouw ideale lifestyle eruit? En hoe past dat wat je nu doet daarin? Als je weet waar je het voor doet dan is het veel makkelijker om op te komen dagen. Je hebt immers een grote wens. En daar doe je alles voor. Toch? Zo niet, zoek iets waar je wél alles voor zou doen. Wat ligt zo dichtbij jou dat je er voor het vuur zou gaan? En hoe kun je dat koppelen aan je doel? Verbind wekelijks even met je doel zodat je weet waar je het voor doet. 

3. Verander je frequentie.

Ik hoor het vaak (en soms zeg ik het zelf ook). “Ik heb er de kracht niet voor”. “Ik heb zo weinig energie”. Dit is altijd het resultaat van een te lage frequentie. Jouw energielevel is zo laag omdat jouw energielevel zo laag is. WAT? Hoe zeg je? Let me explain. Van hangen en geen kracht hebben zul je nooit en te nimmer hoge en positieve energie gaan ervaren. Het leven is makkelijker en leuker als je in een high vibe zit. En als je doet waar je gelukkig van wordt, dan kost dat dus geen moeite. Moet je jezelf steeds bij elkaar rapen? Dan doe je waarschijnlijk iets wat niet in alignment is met jouw missie en verlangen. Je mag dan zeker eens kritisch en brutaal gaan kijken naar wat energie kost. Het wordt tijd om andere keuzes te gaan maken.

Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen om je frequentie te verhogen. Ik maakte er een 21 daagse online training over. Met elke dag tips en opdrachten die ervoor zorgen dat jouw energielevel en frequentie omhoog gaan.

4. Vertel jezelf een ander verhaal.

Je denkt nu vast “dat heb ik al zo vaak gehoord! Wat een onzin.” Maar wist je dat onze hersenen geloven wat wij ze vertellen? Daar hoef je geen speciale trucjes voor uit te halen. Dus het verhaal dat jij jezelf verteld, de overtuigingen die je hebt over jezelf, die hoeven niet waar te zijn om te geloven. Dus hoe vaker jij jezelf vertelt dat je gewoon niet consistent kunt zijn (om welke reden dan ook), hoe meer je dat gaat geloven en hoe meer je er naar gaat handelen. Heel kort door de bocht is het dus een kwestie van jezelf een ander verhaal vertellen. Probeer het maar eens. Als je in de ochtend wakker wordt neem dan even de tijd om jouw ideale dag te visualiseren. Deze hele kleine oefening kan al life changing zijn.

5. Keep it simple.

Misschien heel voor de hand liggend maar de meeste multi passionates zijn niet gemaakt om het klein en simpel te houden. We zijn van die types die vaak het grote geheel kunnen zien en daardoor al 100 stappen vooruit denken. Heel handig maar voor wat betreft het op komen dagen vaak een blok aan ons been. Want alles wat we nog moeten doen is groot en veel. Denken we. Hou het eens een keer klein en simpel. Zeker op dagen waarop je het eigenlijk niet voelt. Alle andere dagen mag je all out gaan. Maar als je weinig energie hebt dan probeer het eens kleiner te maken. Want kleine stapjes zijn ook stapjes en iets is beter dan niets (meestal 😉).

Wat je ook doet, verlies niet de balans. Alleen maar knallen brengt je niks, net als alleen maar hangen je niks brengt. Balance is key. Always. 

 

Liefs ♡

Misschien vind je dit ook interessant

Bianca Simons

Multi passionate coach en creatieve ondernemer

Gecertificeerd coach en trainer en heeft haar studies afgerond aan de Trainersacademie en bij F-Act. Door de jaren heen heeft ze zich gespecialiseerd op het gebied van Multi Passionates, ondernemen en Toegepaste Improvisatie.

Bianca Simons

Lees ook