, , , ,

Hoe functioneer je als Multi passionate in een wereld vol “specialisten”?

In de titel staat het woord specialisten tussen aanhalingstekens. Omdat ik denk dat de kans dat de meeste mensen multi passionate zijn, redelijk groot is. Maar dat onze maatschappij dat maar lastig vindt en ons daarom opleidt tot specialisten. Eigenlijk ben jij als multi passionate “the one who got away”.

Thank god!

In dit artikel deel ik een aantal waardevolle tips met je. 3 tips voor multi passionate ondernemers die het lastig vinden om echt structureel een goeie dienst neer te zetten. En 3 tips voor multi passionates die gewoon in loondienst willen werken maar zich niet elk jaar willen gaan vervelen.

Hoe lang heb jij je de vreemde eend in de bijt gevoeld? Heel je leven proberen te passen in 1 hokje. Een keuze maken op school. Een opleiding kiezen en vervolgens een baan zoeken voor het leven? Je weet wel, tot je pensioen lekker elke dag naar je werk. Geen grote veranderingen. Geen gekke dingen, gewoon weten waar je aan toe bent. Heel mijn leven verlangde ik naar het moment waarop alles op z’n plek zou vallen. Dat moment waarop ik echt zeker zou weten wat ik met de rest van mijn leven zou willen doen. Dat moment bleef uit.

Heel soms dacht ik “YES! Dit is het!” Om kort daarna weer tot de conclusie te komen dat ik ook dat niet elke dag van mijn leven wilde doen. Van baan naar baan. Van logistiek naar sales en van recruitment naar ambtenaar. Er zou toch wel íéts zijn wat ik voor altijd wilde doen?

Tot die ene dag. Die dag waarop ik hoorde dat ik niet de enige was. Dat ik gewoon een multi passionate was en dat dat helemaal oké is. Ik kwam tot dat inzicht dankzij een video van Emilie Wapnick. Ik ben niet gek! Wat een opluchting! Maar dan. Wat doe je dan? Ook dat is een heel proces. Want ineens valt veel op z’n plek. Maar dat betekent ook dat je overtuigingen en manier van leven een andere invulling krijgen. En dat is best een ding. In dit artikel neem ik je mee in dat proces en hoop ik je te inspireren om jouw multipotentialisme volledig te omarmen.

Ik vind het trouwens uiterst boeiend dat er maar zo weinig boeken over geschreven zijn. Zou dat komen door het gebrek aan focus? Of heeft het te maken met het feit dat we niet maar 1 naam hebben voor het fenomeen en dat het dus niet zo makkelijk is om op te zoeken?

Niet begrepen en niet te vangen. "Ik kan jou niet plaatsen."

Die uitspraak hoor ik vaker. Heel logisch. Je kunt me niet in een hokje plaatsen omdat ik zelf niet eens weet in welk hokje ik pas. Dus dan plaatsen mensen me maar in het hokje “niet te plaatsen”. Herkenbaar? Ik krijg regelmatig te horen dat ik de kont tegen de krib gooi. Dat ik dwars ben om dwars te zijn. Buiten het feit dat dat soms misschien wel een beetje waar is, heeft dat weinig te maken met wie ik ben. Omdat mensen me niet begrijpen wil dat niet meteen zeggen dat er iets mis is met me. Dat ik recalcitrant ben omdat ik niet gewoon meeloop met de rest. Ik pas oprecht niet. Trust me, I’ve tried. Ik kreeg vaak het label “impulsief”. “Heeft ze weer iets nieuws bedacht? Gisteren wilde ze nog leren schilderen en vandaag wil ze ineens rolschaatsen. Meisje toch, maak het jezelf niet zo moeilijk. Kies gewoon iets.”

Ik was gaan geloven dat ik nou eenmaal lastig was. Dat ik me snel verveel kwam doordat ik gewoon niet wist wat ik moest met het leven. Deal er maar mee. Zonde. Dat kan ik nu wel zeggen. Want al die interesses hebben me veel meer opgeleverd dan alleen maar chaos. Ga maar eens kijken naar alles wat je geleerd heb in al die verschillende banen bijvoorbeeld. Die kwaliteiten zijn zelden terug te vinden in 1 persoon. Dus vanaf vandaag mag jezelf weer op waarde gaan schatten. Fuck the rules. Je past gewoon niet in het stramien. En daar is niks mis mee. Zelfs als het overgrote deel van de wereld daar wel in past. 

Van burn out naar ondernemen

Als je niet luistert naar je verlangens dan gaan ze pijn doen. In mijn geval in de vorm van een burn out. Jaren daarvoor in de vorm van een levertumor en jaren daarvoor in de vorm van een huisuitzetting en een financiële crisis. Wie niet horen wil moet maar voelen. Nou! Ik heb het gevoeld. Pijn tot in elke vezel van mijn bestaan. Ik voelde me nergens op mijn plek. Voelde me onbegrepen. Maar dat is niet gek. Ik begreep mezelf ook niet. Ik kon mezelf niet op waarde schatten omdat ik nergens lang genoeg mee bezig was geweest om “expert” te worden. Boy, was I wrong! Maar dat zie ik nu pas hè. Dat zag ik toen nog niet. Ik ging ondernemen omdat ik ABSOLUUT NIET meer wilde solliciteren. Dan bleef ondernemen over. En aangezien ik ooit had geroepen dat ik wel een bedrijf zou willen hebben, was dat de enige optie. Dan kon ik tenminste zelf kiezen. Kon ik veranderen wanneer ik dat wilde. HA! BRING IT ON! Helaas was het niet zo simpel als ik dacht. Want als ik zelf kan bepalen dan kan ik dus ook elke week van gedachten veranderen. Niet heel handig. Mijn ideale klanten begrepen me niet of bleven niet lang genoeg hangen omdat ik dus steeds veranderde. 

Ik deed een aantal dingen structureel verkeerd. Achteraf heel mooi, want van die fouten heb ik geleerd. Nu wil ik jou graag behoeden voor het maken van dezelfde fouten, maar dat is zonde. Want je moet fouten maken en op je bek gaan. Dat is de beste leerschool. Maar goed, ik ga het wel proberen. Ik deel hier onder de 3 grootste fou… ehhh lessen die ik heb geleerd inclusief waardevolle tips.

Ondernemers

Les 1

De eerste drie jaar heb ik me veel te veel laten beïnvloeden door “andere succesvolle ondernemers, coaches en marketing guru’s”. De blijven hameren op het kiezen van een niche. En ja, ik zie daar zeker het nut van in. Don’t het me wrong. Het kiezen van een niche zorgt voor orde en structuur. Weten met wie je communiceert en waarom. Echt een dikke goeie tip als je het mij vraagt. MAAR! Als multi passionate functioneer je net even wat anders dan de gemiddelde mens. Het kiezen van een niche levert jou waarschijnlijk stress op. Want je doet zoveel. En je vindt zoveel leuk en interessant. Je kunt echt niet kiezen. En dat wil je eigenlijk ook niet.

Ik heb goed nieuws voor je. Je hoeft ook niet te kiezen. Ik ga je zometeen een tip geven die je verder kan helpen. Maar je hoeft dus niet te kiezen. Er is niet maar één weg naar succes (wat dat dan ook voor jou mag betekenen). Het feit dat er iets is wat voor 90% van de ondernemers werkt wil niet zeggen dat dat ook voor jou werkt. Of dat dat de enige manier is. Jouw manier is ook geschikt. Je moet die manier alleen zelf ontdekken. 

Hoe kun je wèl overzicht en structuur creëren zonder echt een niche te hoeven kiezen?

Dit kun je door door eigenschappen te benoemen ipv het creëren van een “persona”. Onderstaande vragen zouden kunnen helpen:

  1. Wat is het betaalgedrag van mijn ideale klant? bv. Moet je daar altijd achteraan d.m.v. een herinnering of betaalt deze zodra de factuur binnen komt?
  2. (voor coaches) Hoe actief gaat jouw ideale klant aan de slag met dat wat jullie samen bespreken? Is het een klant die heel toegewijd is aan zijn/haar persoonlijke groei of is die klant alleen maar toegewijd tijdens jullie gesprekken en komen er daarna alleen maar smoesjes over waarom iets niet lukt?
  3. Is jouw ideale klant iemand die ervoor zorgt dat jij niet keihard hoeft te werken? Of trekt deze klant jou helemaal leeg?

 

Ga eens aan de slag met dit soort vragen. Zo heb je uiteindelijk wel een ideale klant maar dan zonder specifieke interesses en kenmerken. Maar vooral op basis van eigenschappen die voor jou belangrijk zijn.

Les 2

Mezelf vergelijken met anderen. En dan meestal met ondernemers die al 10 jaar verder zijn en die daar zijn waar ik graag zou willen zijn. Logisch dat ik dan nooit goed genoeg ben. Buiten dat zorgt het er ook voor dat ik regelmatig denk “Oh, jammer. Iemand anders doet het al. Dus dan kan ik het maar beter niet doen. Dan denken ze dat ik een copycat ben”. Grote kans ook dat je altijd denkt dat je achter de feiten aan loopt. Dat je je kans gemist hebt.

Tip

Als je jezelf zo nodig wil vergelijken, vergelijk je dan met de persoon die je een jaar geleden was. Kijk eens hoeveel je gegroeid bent. Waar stond je toen en waar sta je nu? Damn! You rock!

Les 3

Het leven van een multi passionate leiden op de manier van een specialist. Dat is natuurlijk wat we geleerd hebben. Ons hele systeem is gebouwd op specialisten. De grootste valkuil was dat ik mezelf steeds, tegen beter weten in, in dat specialisten hokje wilde plaatsen. Met als resultaat dat ik me ging vervelen, me niet thuis voelde en ongelukkig werd in mijn eigen business. Ontdekken hoe het werkt als multi passionate is een proces. Niemand doet het je voor. Dat is het nadeel aan multi passionate zijn. Er is niet maar 1 manier. Dus je mag écht en alleen naar jezelf kijken. Je bent een samenstelling die uniek is. Daar mag je op gaan bouwen. Je mag jezelf en je bedrijf op nieuw uitvinden.

Tip

Weet dat echt alles mogelijk is als jij maar in jezelf gelooft. Klinkt simpel, is het vaak niet. I know. Dit is echt een proces wat mij niet in mijn eentje gelukt is. Het vraagt diepe zelfkennis en vooral ook het aankijken van stukken die jij zelf niet hebt willen zien. Zoek hulp. In de vorm van coach of wat dan ook. Ik help je met liefde. Je mag altijd contact met me opnemen. Er zijn zoveel coaches in Nederland die “het anders doen”. Klop aan bij iemand.

 

Voor de mensen in loondienst

Les 1

Dit begint al bij het sollicitatieproces. Ik was me er destijds nog niet bewust van dat ik een multi passionate was. Dat betekent dat ik steeds maar mijn best deed om in een hokje te passen. Als je zoveel kwaliteiten hebt is dat natuurlijk niet heel moeilijk, op papier. Een vc maken en een motivatiebrief schrijven was peanuts. Ik keek naar wat er gevraagd werd en gebruikte precies die kwaliteiten in het proces van cv maken, brief schrijven en gesprekken voeren. Ik kreeg bijna elke baan. Logisch. Ik kon altijd aan de eisen voldoen en leerde supersnel. Maar dat betekende ook dat ik snel uitgekeken was. Niet gek. bedrijven zoeken naar een specialist. Naar iemand die jaren hetzelfde kan doen. En ik kon daar maar steeds niet aan voldoen op de lange termijn. Oh, had ik toen geweten wat ik nu weet.

Tip

Ga als jezelf. Je beperkt jezelf en je werkgevers als je kwaliteiten achterwege laat. Kondig aan dat je een multi passionate bent op een manier die bij jou past. Laat zien welke extra’s ze krijgen als ze kiezen voor jou. Niet makkelijk, want daar hoort ook een bepaalde verantwoordelijkheid bij. Maar jij bent dat schaap met die 7 poten! Maar dan zien ze niet als jezelf presenteert als die persoon die ze op papier vragen. 

Les 2

Als ik naar mezelf kijk dan ging me altijd binnen een jaar vervelen. En omdat ik niet mezelf durfde te zijn (want als ik mezelf ben dan begrijpen ze me niet), hield ik dat vaak voor mezelf. Heel af en toe gaf ik het wel aan. Maar als ik dan moest aangeven wat mijn behoefte was dan kwam ik steeds maar met de behoefte om er iets bij te willen doen. Meer taken dus. Resultaat, teveel werk, te weinig tijd. Stress en buikpijn. Maar ik mocht niet klagen want ik kreeg toch waar ik om vroeg? Dus ging ik in mezelf klagen en bij de buitenwereld. Lekker veilig.

Tip

Je vervelen heeft niet altijd te maken met niet genoeg te doen hebben. Vaak gaat een multi passionate zich vervelen als de uitdaging weg is. Dus waak ervoor dat je niet iets nieuws erbij neemt. Maar ga op zoek naar iets waarmee je meer uitdaging krijgt (en dan bedoel ik zeker niet in meer doen in minder tijd). Communiceer. Praat hierover. Als jouw werkgever op de hoogte is van het feit dat jij een multi passionate bent dan is dat echt een voordeel. Velen weten niet eens dat het bestaat dus dan is het aan jou om je werkgever op te voeden op dat gebied en mee te nemen in het proces. Dus neem zelf de leiding en praat over wat je werkelijk nodig hebt.

Les 3

Doen waar je goed in bent. Huh? Hoe bedoel je Bianc? Is doen waar je goed in bent fout? Nou, niet altijd natuurlijk. Maar wat ik zelf deed en wat ik veel andere multi passionates zie doen, heeft alles te maken met gezien willen worden. Met willen passen in een wereld vol specialisten. Met dan toch maar op één of andere manier passen in het stramien. En dat doen we vaak door te blijven doen waar we goed in zijn. Ik zie mezelf nog in de file staan bij Utrecht op een vrijdagmiddag. Ineens raakte het me. Wil ik dit? Ziet mijn leven er zo uit?

Tip

Stel jezelf eens de volgende vraag:

Doe ik wat ik doe omdat ik er goed in ben? Of doe ik het omdat ik het echt leuk vind? Ik heb dankzij die vraag de beste beslissingen in mijn leven gemaakt. Want bijna altijd was (in loondienst) het antwoord “omdat ik er goed in ben”. Terwijl het eigenlijk de bedoeling is om te doen wat ik echt leuk vind. Het kan ook een pittige vraag zijn en vaak willen we het antwoord niet horen. Want dat zou betekenen dat we iets anders moeten gaan doen. Dat we confrontaties aan moeten gaan. Maar trust me, it only gets better when you do. 

Misschien vind je herkenning in dit artikel. Misschien een schop onder je kont. Of misschien iets heel anders. Ik schrijf dit met zoveel liefde. Omdat ik het zo fijn had gevonden als ik zelf iemand had gehad waar ik dat proces mee kon delen. Weet dat ik je met liefde help. Zeker ook in praktische zin. Dus stuur me gerust een mail om te kijken wat ik voor je kan doen.

Maar ook, deel het op social media (via de gele knoppen onder dit bericht). Omdat we zeker niet alleen zijn en omdat we samen mensen de ogen kunnen openen. Niemand hoeft zich alleen te voelen. Let’s have each other’s back.

Misschien vind je dit ook interessant

Bianca Simons

Multi passionate coach en creatieve ondernemer

Gecertificeerd coach en trainer en heeft haar studies afgerond aan de Trainersacademie en bij F-Act. Door de jaren heen heeft ze zich gespecialiseerd op het gebied van Multi Passionates, ondernemen en Toegepaste Improvisatie.

Bianca Simons

Lees ook