"Laat je niet verrassen door het onverwachte, maar omarm het met de kracht van toegepaste improvisatie".

Improvisatie in de werkpraktijk

Ben je op zoek naar manieren om de communicatievaardigheden, creativiteit en flexibiliteit van jezelf of je team te verbeteren? Dan ben je hier aan het juiste adres. Onze trainingen zijn gebaseerd op de principes van toegepaste improvisatie en bieden praktische oefeningen en tools die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en op de werkvloer. 

Wat is Toegepaste Improvisatie?

Toegepaste improvisatie is het gebruik van improvisatietechnieken en principes in verschillende contexten om creativiteit, innovatie en collaboratieve vaardigheden te bevorderen. Het kan worden toegepast in diverse omgevingen, zoals theater, muziek, dans, comedy, bedrijfsleven, onderwijs en gezondheidszorg.

Bij toegepaste improvisatie gaat het erom dat mensen leren om flexibeler te zijn in het denken en handelen, en om op een effectieve manier te reageren op onverwachte situaties en uitdagingen. Het kan ook helpen om het vertrouwen te vergroten en communicatievaardigheden te verbeteren.

In een zakelijke context kan toegepaste improvisatie bijvoorbeeld worden gebruikt om teambuilding te bevorderen, leiderschap en managementvaardigheden te ontwikkelen en klantenservice te verbeteren. In de gezondheidszorg kan het worden gebruikt om het empathisch vermogen van zorgverleners te vergroten en patiëntgerichte zorg te bevorderen.

 

Kortom, toegepaste improvisatie kan worden gezien als een krachtig hulpmiddel om persoonlijke en professionele ontwikkeling te stimuleren en om problemen op een creatieve en effectieve manier op te lossen.

"In een wereld die constant verandert, is het vermogen om te improviseren de sleutel tot succes."

De voordelen van Toegepaste Improvisatie

Het bedrijfsleven is altijd in beweging en er zijn vaak onverwachte situaties waarop snel en effectief gereageerd moet worden. Toegepaste improvisatie kan hierbij helpen door het ontwikkelen van flexibele denk- en handelingsvaardigheden. Het zorgt voor een creatieve en open mindset die nodig is om innovatieve oplossingen te bedenken en uit te voeren. Het vergroot ook het vertrouwen van medewerkers in hun eigen kunnen, wat bijdraagt aan een positieve werksfeer.

Tijdens mijn trainingen leer ik deelnemers om improvisatietechnieken toe te passen in diverse bedrijfssituaties. We gaan aan de slag met oefeningen die de communicatie, samenwerking en probleemoplossende vaardigheden versterken. Hierbij ligt de nadruk op het creëren van een veilige omgeving waarin deelnemers vrij kunnen experimenteren en leren van fouten. Het doel is om deelnemers te laten ervaren hoe effectief het is om samen te werken en snel te kunnen inspelen op onverwachte situaties.

"Toegepaste improvisatie is als een parachute: het werkt het best als je het al bij je hebt voordat je het nodig hebt."

Team uitjes

Plezier maken met je team. De boog kan niet altijd gespannen zijn toch? Spelen, lachen en eindeloos plezier maken is dé manier om de dagelijkse sleur even achter je te laten.

In een improvisatietheater workshop op maat gaan we op een laagdrempelige manier kennis maken met improvisatietheater. Denk bijvoorbeeld aan de schoolplein spellen van vroeger (om even los te komen), De Lama’s of een programma als De Vloer Op. Weinig theorie en vooral veel spelen, lol maken en lachen.

Wat is Improvisatie theater

Improvisatie theater, kortweg ‘Impro’, is een podiumkunstvorm waarbij spelers zonder voorafgaand script spelen. Alles ontstaat ter plekke, van de dialogen tot de acties, waardoor de voorstelling volledig afhankelijk is van creativiteit, spontaniteit en samenwerking tussen de spelers. Het draait om het accepteren van onverwachte wendingen en het bouwen op elkaars ideeën om samen een unieke en vaak hilarische ervaring te creëren.

Wat gaan we doen?

Stel je voor: je staat op een denkbeeldig podium, adrenaline giert door je aderen, en je bent omringd door medespelers die net zo enthousiast zijn als jij. Impro draait om spontaniteit, samenwerking en het omarmen van het onverwachte. Het is een speelse reis waarbij je je comfortzone verlaat en op avontuur gaat in het onbekende.

Waarom is het zo geweldig voor teamuitjes? Omdat het de perfecte mix is van lachen, samenwerken en out-of-the-box denken. Het creëert een open sfeer waarin iedereen gelijk is en waarin falen niet bestaat, alleen leermomenten. Bovendien is het een fantastische manier om de teamgeest te versterken, communicatie te verbeteren en stress te verminderen.

Dus, als je teamuitje een boost van energie en creativiteit kan gebruiken, duik dan samen in de wereld van improvisatietheater. Het wordt ongetwijfeld een ervaring waar jullie nog lang over napraten. Break a leg!

Mijn achtergrond

Na jaren in het bedrijfsleven te hebben gewerkt koos ik er in 2010 voor om voor de overheid te gaan werken. Coachen en trainen zat in mijn bloed. Wekelijks gaf ik trainingen en coachte ik de mensen waar ik verantwoordelijk voor was. In 2015 koos ik ervoor om beter te worden in dat waar mijn passie lag. Coachen en trainen dus. Ik rondde ongeveer tegelijkertijd een Post HBO professioneel registertrainer en een Post HBO professioneel registercoach af. Uiteindelijk leidde dit tot het stoppen met werken voor een werkgever en het starten van mijn eigen bedrijf. Als trainer en coach bevond ik me veel in het bedrijfsleven. 

Inmiddels is mijn bedrijf gegroeid en coach ik ook ZZP’ers die vastlopen in of willen groeien met hun eigen bedrijf. 

In 2022 kwamen 2 passies bij elkaar. Ik was namelijk al jaren onderdeel van een Improvisatietheater groep. Elke week weer kwam ik stuiterend thuis na een impro les. Ik krijg nou eenmaal veel energie van het spel. Zo ging ik zelf ook improlessen geven aan een toneelgezelschap in de buurt. Ik merkte dat mijn lessen altijd net wat dieper gingen dan de lessen die ik altijd mocht ontvangen. Noem het beroepsdeformatie. Ik gebruikte de impro oefening om de personen in de groep een persoonlijke ontwikkeling door te laten maken. Onverwacht maar wel heel leerzaam. Zowel voor mezelf als de deelnemers. En zo ontdekte ik de toegepaste improvisatie als trainingsvorm. 

Een eye opener. Want nu kon ik de allerleukste hobby combineren met het allerleukste vak. 

Ik koos ervoor om meer te leren over Toegepaste Impro en volgde een training bij F-Act training en coaching. Train de Trainer in de Werkpraktijk. En zo ontstond een nieuwe insteek voor mijn trainingen.

Ik kom graag een keer praten over hoe ik jouw bedrijf en medewerkers verder kan helpen.

Ik hoop dat deze pagina je een goed beeld heeft gegeven van de voordelen van toegepaste improvisatie in het bedrijfsleven. Als je interesse hebt in een training of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Samen kunnen we werken aan een succesvol bedrijf waarin creativiteit en innovatie centraal staan.

Ik heb onder andere trainingen gegeven voor:

Schermafbeelding 2023-12-19 om 16.37.17
Schermafbeelding 2023-12-19 om 16.43.55